maandag 3 juli 2023

De kleuren en betekenis van de spaanse strandvlaggen

 

Wie kent de kleuren van de spaanse strandvlaggen en waarom?

De blauwe vlag wordt jaarlijks uitgereikt aan die stranden die voldoen aan de kwaliteit seisen. Sommige vlaggen hebben met de letter " Q " en betekent  Calidad Turistica, een zegel van de dinest Toerimse voor bevestiging van de kwaliteit.

Wanneer een groene vlag  gehesenwordt is de zee kalm en veilig om te zwemmen.Dit is de meest voorkomende vlag aan het Spaanse strand.

Een gele vlag betekent dat het gevaarlijk is om te zwemmen en worden drijvende voorwerpen verboden. Dit is meestal met een wilde zee en golven of een wilde onderstroming.
Het is niet verboden om te zwemmen maar wel een waarschuwing dat je niet verder kan lopen tot je hooft onder het water verdwijnt.

Bij een rode vlag is het verboden om de zee in te gaan en zwemmen kan gevaarlijk zijn. Omwille van dezelfde reden van hierboven maar ook na eens trom, verontreiniging of ongewenste dieren of kwallen. 
Er is ook een witte vlag waarbij zwemmen wel toegelaten is, meestal omwille van kwallen.

De zwarte vlag is in Spanje niet veel te vinden . Het strand wordt dan gesloten en is het extreem gevaarlijk om te zwemmen. Dit is het tegenovergestelde van de blauwe vlag.

Een oranje vlag betekent dat de strandwacht even afwezig is.